Home A kezdetek...
A kezdetek... PDF Nyomtatás E-mail
2009. május 20. szerda, 12:08

Strandvízilabda Magyarországon

Petőváry Zsolt 1999-ben csak a buli kedvéért mondott igent egy hétvégi invitálásra: itáliai strandpólóbajnokságra hívták.

"Ha már ott voltam, nem lazsáltam. Speciel olasz bajnok lettem…” – mosolyog Petőváry, akinek nem feltétlenül az aranyérem miatt marad emlékezetes az említett viadal.

Inkább a felismerés miatt.

A szikra azon nyomban kipattant a fejéből, telefonált is sebtiben az akkor még a BVSC-nél lévő Ambrus Tamásnak: "Te, Tamáskám, beszélnünk kellene. Van egy jó ötletem, találkozunk?”

Találkoztak – aztán nem volt megállás: a Magyar Strandvízilabda Egyesület Szövetség 1999 július 28-án alakult meg a két egykori sikeres válogatott játékos, Ambrus Tamás és Petőváry Zsolt kezdeményezésére.

Tudtuk, nehéz fába vágjuk a fejszénket, de hittünk benne, hogy sikeres lehet, amit elkezdünk. Úgy érezzük, kitaposott úton járunk, köszönhetően az oly divatos és népszerű strandröplabdának” – vélekedett Ambrus Tamás, aki társával egyetemben 2000-ben az első országos bajnokságot is kiírta.

Ketten vásároltak egy teljes strandpólókészletet (kötelek, kapuk, labdák), és néhány barát segítségével előteremtették az anyagi bázist: 2000-ben Balatonaligán, a Club Aligában hivatalosan is életre kelt hazánkban a sportág.

Az első Strandvízilabda Bajnokság 2000. július 3-án kezdődött a Club Aliga strandján. Az olimpia előtt nem sokkal Kemény Dénes legénysége is vízbe szállt a Balatonban: az egyik oldalon Benedek Tiborék, a másikon Kásás Tamásék.

Petőváry: "Mint minden kezdet, a miénk sem volt könnyű. Nyilván voltak hiányosságok, hibák, tudtuk, legközelebb min kell javítani. Összességében azonban egy szavunk sem lehetett: egyrészt nagy volt a siker, másrészt megszülettünk, éltünk, és tulajdonképpen ez volt a lényeg.”

A játék nagyon látványos: ha két jó csapat játszik egymással, úgy másfél óráig gyömöszölik egymást, és kapusgólból is jóval többet jegyezhetnek fel, mint a sportág hagyományos műfajában.

A résztvevő csapatok létszáma évről-évre nő, ezért nyaranta Aligán az utánpótlás, míg a felnőttek számára további városokban rendezik az összecsapásokat: selejtezőkön keresztül vezetett az út a fináléig.

A Magyar Strandvízilabda Egyesület Szövetség elsődleges célja a Magyarországon nemrég még újdonságnak számító sportág megismertetése és népszerűsítése nemcsak a profi játékosok, hanem az érdeklődők körében is.

Az egyesület a bajnokság szervezésével tágabb teret szeretne biztosítani azoknak a fiataloknak, akik a nyári vakáció alatt is aktív és változatos sportolással szeretnék tölteni az idejüket.

A Beach Waterpolo nemzetközi térnyerése is egyre jelentősebb. "A sportág hazai fejlődése minden tekintetben lépést tart a nemzetközi növekedéssel. Célunk, hogy a legnagyobb városok strandjaira és a legnagyobb vizeinkre beköltözzön a sportág." - mondja Ambrus Tamás elnök.

NSO alapján

Interjú Ambrus Tamással (2009.07.18. Palatinus - Rádio17):

Ezt a cikket eddig 12974 alkalommal olvasták.

Share
Comments
Search
Only registered users can write comments!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés