Home A kezdetek...
Szabályok PDF Nyomtatás E-mail
2009. május 21. csütörtök, 20:30

A strandvízilabda a "normál" vízilabdától elsősorban abban különbözik, hogy itt nincs időmérés és a mérkőzések addig tartanak, amíg az egyik csapat két szettet meg nem nyer. Egy-egy játszmát hat lőtt góllal lehet megnyerni, amelyhez nem kell a két gólos különbség, tehát 6-5 is lehet a szett végeredménye. A strandvízilabdában tehát nincs sem döntetlen játszma, sem döntetlen mérkőzés.

Ezenkívül a strandvízilabdában a hagyományosnál kisebb alapterületű a játéktér, melynek végein a klasszikusnál kisebb kapukba kell bejuttatni a női méretű labdát.

Különbség, hogy a büntetőt nem öt, hanem négy méterről végzik el strandvízilabdában.

További eltérés van a kiállításoknál is, ugyanis a kiállított játékos a játéktér elhagyását (elég fejét az "alapvonalon" kidugni a játéktérről)követően azonnal jöhet is vissza a pályára.

Egy időben egy csapatból mindössze három mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodhat a pályán, cserélni pedig bármikor lehet.

A játékvezetőkkel kapcsolatban is más a helyzet a strandvízilabdában, itt ugyanis két bíró helyett csak egy vezeti a meccseket.

Fontos megemlíteni, hogy a strandvízilabdában is van 2m-es szabály. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes utánpótlásmérkőzésen ennek figyelembe vétele nélkül játsszák a mérkőzéseket.


ÖSSZEHASONLÍTÁS

ÖsszehasonlításStrandvízilabda"Normál" vízilabda
Mérkőzés időtartama 2 nyert, maximum 3, 6-6 lőtt gólig tartó játszma 4 x 8 perc (tiszta játékidő)
Pálya mérete 15 x 11 m 30 x 20 m
Kapu mérete 2,5 x 0,8 m 3 x 0,9 m
Labda mérete 4-es méretű (utánpótlás) 5-ös méretű
Vízben levő játékosok száma 3+1 kapus (Női és utánpótlás esetén 4+1 kapus) 6+1 kapus
Támadóidő nem mérik 30 sec
Kiállítás nem mérik, a kiállított játékosnak az alapvonalnál el kell hagyni a pályát majd azonnal jöhet vissza a játékba 20 sec
Büntető 4 m 5 m
Személyi hiba nincs három után végleg cserével kiállítás
Bírók száma 1 2
Sarokdobás azonnal kapura lövés megengedett -
Szabaddobás azonnali kapura lövés félpályán túlról azonnali kapura lövés az 5 méteres vonalon kívül ítélt szabaddobásból
Időkérés Van (szettenként egy-egy) Van
"2 méter" Van Van

 

 

Ezt a cikket eddig 19557 alkalommal olvasták.

 

 

Share
Comments
Search
Only registered users can write comments!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés